perjantai 29. kesäkuuta 2012

Kevään yhteenveto

Näin vuoden puolivälissä lienee syytä summata alkuvuoden tapahtumat yhteen. Alkuvuosi on nimittäin mennyt sekä SOJIKU-teossarjan viimeisen osan parissa että uusia tuulia suunnitellessa.

Maalis-huhtikuussa Niina kävi muutaman viikon tuotantomatkalla Tanskassa tekemässä taustatutkimusta seuraavaan produktioonsa, joka käsittelee pohjolan kansojen juuria, historiaa. Tanskassa Niina kävi muun muassa pitkiä keskusteluja paikallisen historioisijan Tobias Mortensenin, arkeologin Anne-Christine Larsenin ja meri-arkeologi Andreas Blochin kanssa, tutustui vanhaan Trelleborgin viikinkilinnoitukseen, vieraili viikinkilaivamuseossa, ihasteli Tanskan pohjoiskärjen mahtavaa luontoa ja ylipäänsä ahmi tanskalaistunnelmaa.

Matkan tärkeitä anteja olivat myös IETM-tapahtumassa (International Network for Contemporary Performing Arts) luodut kontaktit pohjoismaisiin tekijöihin ja teattereihin, joiden kanssa yhteistyö toivottavasti jatkuu myöhemminkin tämän produktion aikana.

Tulevan Pohjola-produktion teemaan liittyen matka kuitenkin ehkä ennemmin lisäsi kysymyksiä kuin vastasi jo olemassaoleviin. Yksi produktion teemoista on pohtia pohjoismaista identiteettiä, keitä me olemme vai voiko ylipäänsä puhua pohjoismaisesta identiteetistä. Matka lisäsi kysymysten määrää ainakin siltä osin, että se avasi entisestään silmiä sille, kuinka kirjava joukko olemme, kuinka paljon selviäkin alueellisia eroja on olemassa, vaikka taustalla olisikin jokin yhteinen pohjoismainen tunnelma.

Toukokuun matka Pietariin yhdisti esiintymisen Pietarin Design Weekin Avajaisgaalassa sekä SOJIKU 3 -videoteoksen kuvaamisen Stockmannin uudessa Nevsky Centre -kauppakeskuksessa. Videoteoksessa oli tanssimassa Jonna Aaltonen, Katrin Vaskelainen, Mikko Makkonen ja Sami Similä, ja kaikki muu tehtiin yhteistyössä paikallisten kanssa. Stockmann oli myös vahvasti mukana muun muassa sponsoroimalla tanssijoiden vaatteet. Yhteistyö Stockmannin kanssa olikin mielekäs ja antoisa kokemus!
Pietarin Design Week -tapahtumassa esiintyminen oli myös uusi ja erityinen kokemus. Koreografin työ ei välttämättä ole ollenkaan kaukana muotoilijan työstä, mikä näkyi myös esiintymisen jälkeen saadussa palautteessa. Muutama muotoilija ja arkkitehti tuli esiintymisen jälkeen juttelemaan ja kertomaan, että olivat heti bonganneet Niinan teoksesta japanilaisen tila-ajattelun peruskäsitteen ma. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan, millaista yhteistyötä muotoilijoiden kanssa voisi jatkossa ideoida.

Pietarin matkan anti ei kuitenkaan jäänyt videoteoksen kuvaamiseen ja Design Weekillä esiintymiseen. Design Weekillä Niina tutustui italialaiseen ComputArte-videoryhmään, jonka kanssa Niinan oli tarkoitus esiintyä Pietarissa juuri avatussa yökerhossa. Esitysaikataulut eivät kuitenkaan sopineet yhteen, joten hienossa tilassa toteutettiin vain videotestaus: liikkeen generoiman videografiikan projisointi seinänkokoiselle screenille.

Uudet tuttavuudet houkuttelivat vielä piipahtamaan seuraavana viikonloppuna Roomassa Live Performers Meeting -tapahtumassa, jossa Niina esiintyi kahdessa italialaisten videoinstallaatiossa. Viimeisenä iltana testailtiin uusia interaktiivisia videoprojisointeja liittyen tulevan Pohjola-produktion digitaaliseen lavastukseen. Syksyllä yhteistyö jatkuu ja Niina käy uudestaan Italiassa sekä esiintymässä että projisointien jatkotestauksissa.
Tällä viikolla on päästy konkreettisesti käsiksi Pohjola-produktioon, kun keskiviikkona ja torstaina pidettiin ensimmäisen harjoitukset. Elokuussa Pohjola-proggiksen kanssa tehdään visiitti Saksaan Internationale Tanzmesse nrw -messuille. Messuilla järjestetään avoimet harjoitukset ja kerrotaan tarkemmin teoksen teemoista ja toteutuksesta.

Syksyllä jatketaan Pohjola-proggiksen harjoituksia ja tuotantosuunnittelua sekä editoidaan SOJIKU 3 -videoteos, mutta sitä ennen otetaan heinäkuussa pieni breikki ja nautitaan kesästä ja toivottavasti auringostakin jossain vaiheessa.

Mukavaa ja leppoisaa kesää kaikille!

PS: Olethan muistanut tykätä NADP:n sivusta Facebookissa? Siellä kerromme nopeiten uusimmat tuulet ja tapahtumat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti