Edellisessä blogikirjoituksessa kaipasimme näkökulmia suomalaisuuteen – kiitos kommenteistanne! Edelleen kuulemme mielellämme ajatuksianne ja luemme kommentteja. Ajatuksistanne suomalaisuudesta jäi erityisesti mieleen se, miten joku oli pohtinut suomalaisissa vahvasti elävää kontrastia: talvella vetäydymme omiin oloihimme ja hukuttaudumme töihin, kesällä taas virtaamme kaduille ja rannoille värikkäissä vaatteissamme hymyillen. Kommentin kirjoittajan mukaan tämä on kontrasti, jota ei monessa muussa kansassa ole, ja kieltämättä piirre on helppo tunnistaa suomalaisuudesta. Käyttäytymisemme ja mielialammekin seuraa aina jollakin tavalla vuoden kiertoa, vuodenaikojen vaihtumista ja erilaisia ilmoja.
Kontrasteista – joskin hieman erilaisista – on kyse myös SOJIKU 4:n toisessa tanssiteoksessa, Sansuissa, joka on jo tehty valmiiksi. Sansuista voi lukea tarkemmin SOJIKUn kotisivuilta. Sansui – Soljuva kivi on se osuus SOJIKU 4:ää, jossa tarkastellaan japanilaista kulttuuria. Sansuissa pohditaan muun muassa japanilaisen kulttuurin vahvoja kontrasteja, esimerkiksi valon ja varjon rajapintaa sekä tauon ja tyhjän tilan intensiteettiä. Minkälaisia mielleyhtymiä esimerkiksi valon ja varjon vastakohtaisuuteen liitetään? Mikä merkitys sillä on, jos tanssiteoksessa liike tapahtuukin varjossa eikä valokeilassa?
Väkevien kontrastien lisäksi Sansui tutkii myös japanilaisuudessa vahvana ilmenevää yksityiskohtien merkityksellisyyttä. Sansuissa liike kutoo yhteen elektroniikan tarkan geometrisen mimiikan, samuraiden julmankauniiin juurtuneisuuden sekä geishojen sensuellin herkkyyden.
Sanana "sansui", maisema/puutarha, muodostuu sanoista vuori ja vesi. Myös nämä kaksi japanilaisen maiseman peruselementtiä asettuvat vastakohtapareiksi: ne sisältävät toisilleen vastakkaiset olemukset – staattisen painavuuden ja plastisen liikkeen. Vastakohtina ne tasapainottavat toisiaan ja muodostavat dynaamisen harmonian. Juuri tämän tyyppinen voimakas vastakohtaisuus on keskeistä japanilaisuudessa ja siihen myös Sansui tanssiteoksena kiinnittää huomiota.
Muun muassa näistä japanilaisen kulttuurin elementeistä ja ilmiöistä on Sansui koottu. Minkälaisia ajatuksia teillä itsellänne on japanilaisuudesta ja millaisia ilmiöitä japanilaisuuteen yhdistätte? Miten itse olette tutustuneet japanilaiseen kulttuuriin vai oletteko ylipäänsä tutustuneet?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti