keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Jonna Aaltonen - kehon kielen lukemista yli kulttuurirajojen

Vuonna 1995 Turun konservatoriosta tanssijaksi valmistunut Jonna Aaltonen on lähes 15-vuotisen kansainvälisen uransa aikana työskennellyt kiinnityksellä useissa tanssiryhmissä: Tanssiteatteri Erissä, NODDRANSissa Ruotsissa, VOLKSOPERAN baletissa Itävallassa ja Älysborgsteaterns Dans Ensemblessa Ruotsissa. Vuodesta 2006 lähtien Jonna on työskennellyt freelance-tanssijana Suomesta käsin.

SOJIKU-teossarjassa työskentely on ollut Jonnalle antoisaa. Japanissa Jonna on käynyt keran aiemmin, mutta SOJIKUn parissa työskentely on ehdottomasti opettanut paljon uutta japanilaisesta kulttuurista, ja toisaalta on ollut myös kiinnostavaa löytää yhteneväisyyksiä suomalaisesta ja japanilaisesta kulttuurista.

Erityisesti työskentely japanilaisten kolleegojen kanssa on ollut antoisaa ja rikastavaa. "On ollut hienoa taas kerran todeta, miten universaali tanssin kieli todellakin on. Kehot ymmärtävät toisiaan, vaikka verbaalinen kommunikointi olisikin rajoittunutta", Jonna kertoo. Juuri verbaalisen kommunikaation Jonna on kokenut kaikkein haasteellisemmaksi proggiksen aikana. "Kehon kielen lukeminen korostuu, ja on ollut mielenkiintoista huomata ja purkaa juuri kehonkieleen ja miksei myös verbaaliseen kommunikaatioon liittyviä kulttuurisia eroavaisuuksia", Jonna selventää.

SOJIKU 4 -illalta Jonna odottaa kahta hyvin erilaista teosta, mikä on sekä tanssijoille että yleisölle kiinnostavaa. Tanssijoille illan haasteellisuus piilee osittain siinä, miten onnistuu saamaan kumpaankin teokseen ominaisen tunnelman esiin ja osaa jakaa energiansa oikein esityksissä.

SOJIKU 4 ei ole ainoa kulttuuripääkaupunkihanke, jossa Jonna on mukana. SOJIKUn lisäksi Jonna on mukana Opera d'Alvilda in Abo -hankkeessa, jossa hän esiintyy elokuussa. Näiden lisäksi Jonna suosittelee blogin lukijoille kulttuuripääkaupungin ohjelmistoon kuuluvia Tanssivaa tornia, Passiota ja Borrowed Light -teosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti