torstai 17. maaliskuuta 2011

Kai Kimppa: Avoimen lähdekoodin prosessit

SOJIKU 4 -illan toinen tanssiteos, CatB, on saanut vaikutteita tietotekniikasta, erityisesti Linuxista, minkä johdosta ensi-iltamme alustajakin on alan asiantuntija. Ensi-illassa 22.3. alustaa Turun yliopiston kauppakorkeakoulun tietojärjestelmätieteen lehtori Kai Kimppa, joka puhuu illassa avoimen lähdekoodin prosesseista.

Kimpan väitöskirja käsitteli immateriaalioikeuden (erityisesti tekijänoikeuden) oikeutettavuuden ongelmatiikkaa ohjelmistojen ja muun digitaalisesti levitettävän median suhteen. Hän on tutkinut paljon myös moninpelattavien tietokonepelien eettisiä ulottuvuuksia ja valtionhallinnon tietojärjestelmien yhteiskunnallista toimivuutta.

Avoin lähdekoodi tarkoittaa sellaisia tietokoneohjelmien tuottamis- ja kehitysmenetelmiä, jotka tarjoavat käyttäjälle mahdollisuuden käyttää ohjelmaa mihin tahansa sekä muokata ohjelman lähdekoodia omien tarpeidensa mukaisesti. Eric. S. Raymond on todennut, että suljettujen ohjelmistojen yritystä johdetaan kuin katedraalia - ylhäältä alas - ja siellä tehdään mitä käsketään. Avoimien ohjelmistojen kehitys puolestaan muistuttaa enemmän basaaria: ihmiset tekevät mitä haluavat eikä koskaan voi täysin tietää, tehdäänkö jotain vai eikö tehdä, mutta siitä huolimatta asiat tuntuvat vain hoituvan.

Ensi-illassa kuulemme siis monipuolisesti avoimesta lähdekoodista ja yleisökeskustelussa pääsemme vielä pohtimaan, mitä yhteistä tällä materiaalisella koodilla ja liikkeellä - tanssilla - voi olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti